Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Majú ženy trénovať inak ako muži?

Keď sa ma ľudia pýtajú aké sú najväčšie rozdiely v silovom tréningu pre mužov a ženy, moja odpoveď ich obvykle prekvapí. Pretože základné princípy by mali byť pre obe pohlavia rovnaké: teda začať trénovať cviky s vlastnou váhou tela pred tým, než začnú trénovať s prídavnou záťažou, trénovať stred tela (brucho, spodný chrbát), dávať prednosť kombinovaným viackĺbovým cvikom namiesto izolovaných a zamerať sa v tréningu na posilnenie reťazcu svalov zadnej časti tela (hamstringy, gluteus, spodných chrbát).

 

Aj napriek mnohým podobnostiam v tréningu mužov a žien, je potrebné zvážiť niektoré drobné odlišnosti. Za prvé, ženy dospievajú skôr ako muži. Preto by mali začínať so silovým tréningom skôr ako oni. Ďalej, pretože ženy majú prirodzene menej svalovej hmoty ako muži, ľahko u nich dochádza k atrofii (ochabovaniu) svalstva. Vynechanie silového tréningu ženami je pre mňa omnoho dramatickejšie, ako je tomu u mužov.

 

Silový tréning dáva ženám rovnaké výhody ako mužom. Bez ohľadu na šport alebo pohlavie, každý športovec môže ťažiť z väčšej šprintérskej rýchlosti, rovnováhy, sily, nižšej hladine telesného tuku a nižšej pravdepodobnosti zranenia – toto všetko dokáže silový program. Podľa prevedených štúdii bolo zistené, že silový tréning má pozitívny vplyv na hustotu kostí, čo znižuje riziko osteoporózy v staršom veku.

 

Dokonca aj so všetkými tými pozitívnymi výsledkami štúdii prevedených na silový tréning žien, dostávam stále rovnakú otázku: „Nebudem vyzerať ako muž, keď budem zdvíhať tie váhy?“ Moja odpoveď je: Absolútne nie! Celková odlišnosť v množstve svalovej hmoty mužov a žien je závislá na hormónoch. Špeciálne na testosteróne. V priemere majú muži 10x vyššiu hladinu testosterónu ako ženy. Dokonca aj žena ktorá berie anabolické steroidy nikdy nedosiahne vzhľadu muža. Je rozdiel v rozdelení svalovej hmoty medzi mužmi a ženami hlavne v hornej časti tela. Je dôležité si zapamätať, že mužské hormóny a rozloženie svalov na tele sú hlavným dôvodom, prečo muži majú viac svalovej hmoty ako ženy. Tieto dva faktory sú zásadné, prečo muži čo trénujú silovo, rastú rýchlejšie než ženy.

 

 

Autor: Joe DeFranco

Zdroj: http://www.bodybuilding.net/female-fitness/should-females-train-differently-than-males-2741.html

facebook instagram google+ youtube