Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

TIP: Vyhni sa sójovému proteínu.

Pre bodybuilderov a silových športovcov je sójový proteín rovnako účinný ako voda. Tu je vysvetlenie:

Asi 15 rokov dozadu som priniesol do sveta fitness informáciu, že niekoľko štúdií označilo sójový proteín ako príčinu zmenšenia semenníkov a zníženia hladiny testosterónu. Niektorí sa však naďalej tvrdohlavo držali aspoň toho, že buduje svalovú hmotu.

Zázemie obhajcov sójového proteínu však bolo malé a nestabilné. Ich argumentácia bola taká, že sójový proteín je iný od sóje a to v tom, že neobsahuje izoflavony ktoré sa podieľajú na znižovaní testosterónu a zmenšovaní semenníkov. Tieto mali byť počas spracovania odstránené a v proteíne samotnom sa viac už nemali nachádzať. Ako však naznačujú niektoré správy hovoriace o tom, že izoflavóny sa v niektorých značkách proteínov aj po jeho spracovaní predsa len nachádzajú, toto tvrdenie teda môže ale aj nemusí byť pravdivé. Bez ohľadu na to ktorý názor zastávaš, nedávny výskum nám ukázal úplne iný dôvod nato, aby sme si mohli  s kľudom dovoliť sóju bez váhania vynechať.

 

Sójový proteín nie je lepší ako voda

Štúdia z McMaster University zistila, že ak sa jedná o syntézu svalových bielkovín – jednoducho budovanie svalov – sója nie je o nič lepšia ako voda. Výskumníci dávali 30tim mužom v čase počas odpočinku alebo po silovom tréningu 0g proteínov a 20g alebo 40g sóje. Následne porovnali výsledky so skupinou mužov, ktorí užívali 20 alebo 40g whey proteínu.

Zatiaľ čo 40g sóje zvýšilo syntézu svalových bielkovín len mierne, 20g sóje fungovalo rovnako ako 0g sóje. Naproti tomu však obe dávky či už 20g alebo 40g whey proteínu zvýšili syntézu svalových bielkovín markantne. Výskumníci teoretizovali, že whey protein fungoval lepšie ako sója, a to z toho dôvodou, že obsahuje oveľa vyššie percento leucínu, “hlavnú aminokyselinu” na budovanie svalovej hmoty. Rovnako tak aj vyššie zastúpenie aminokyselín v sóji spolu aj s leucínom je odklonené smerom k oxidácii, čo znemožňuje syntézu bielkovín.

Je teda zrejmé, že ak chcete aby vám svaly naozaj rástli, sójovému proteínu je lepšie sa vyhnúť.

 

Autor: TC Luoma

 

Zdroj: https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/tip-avoid-soy-protein?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article4168

facebook instagram google+ youtube