Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Športová krieda - Magnézium

Biela pevná látka, ktorá sa v prírode vyskytuje ako nerast. Chemická značka MgCO3 - magnezit. V športovej praxi sa bežne označuje ako magnézium alebo športová krieda a svoje uplatnenie našiel v mnohých športových odvetviach ako sú napríklad silový trojboj, vzpieranie, gymnastika, horolezectvo a atletika (hod guľou, kladivom a mnoho iných disciplýn).

Magnezium Carbonate sa tým, že absorbuje pot z rúk, správa ako sušivo. Toto zabezpečuje spoľahlivý a silný úchop a zabraňuje vykĺznutiu náradia z rúk. Je jasné, že športová krieda je niečo úplne iné ako krieda, ktorú nájdete v školskej triede. Nie je ani rovnaká ako detský púder, aj keď jednou z jeho vlastností je taktiež absorbcia potu, avšak so silou úchopu urobí pravý opak ako športová krieda – zmenší trenie medzi rukou a náradím, čím výrazne oslabí úchop. Detský púder však má svoje využitie na súťažiach v silovom trojboji ale v tomto článku to nebudeme rozoberať.


Príklad využitia športovej kriedy v silovom trojboji:

Drep: kriedu na ruky používame na zlepšili uchopenia činky. Rozotierame ho tiež po chrbáte v miestach, kam pokladáme činku, aby tyč držala na svojom mieste a znížila sa záťaž na zápästia. Kriedu je tiež možné použiť na kolená pod bandáže, aby nedošlo k prešmykovaniu bandáží.

 

Športová krieda - magnézium carbonate

 

 

Benchpress: samozrejmosťou pred každým pokusom je naniesť si kriedu na ruky, aby sme zlepšili uchopenie tyče. Je tiež dobré rozotrieť si ju v oblastiach trapéz a lopatiek, aby sme zabránili šmýkaniu po lavičke a prípadnej strate mostíka.

Mŕtvy ťah: túto disciplínu ovplyvňuje vo veľkej miere sila úchopu. Môžete mať silné vzpriamovače, ale ak vám vypadne činka z rúk je dobojované. Venujte preto veľkú pozornosť nanášaniu kriedy na ruky – dôležité sú práve najslabšie prsty a preto sa treba sústrediť extra na pokrytie malíčkov.

Ak ste doteraz trénovali bez magnézia rozhodne to stojí za skúšku – verte mi, táto zanedbateľná investícia sa vám stonásobne vráti.

Bežnou formou v ktorej sa športová krieda dodáva je prášok, pevná kocka alebo tekutá forma. Najpraktickejšia verzia je samozrejme krieda v kocke. Najčistejšia je tekutá forma, ale tá je zase pokiaľ ide o porovnanie výkonu s práškom alebo kockou neporovnateľne slabšia. Prášková forma sa zase najľahšie nanáša na ruky, ale bežnému človeku sa ťažko skladuje a v komerčnej posilňovni je takmer nepoužiteľná.

Magnesium Carbonate - Športová krieda

facebook instagram google+ youtube