Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Bandáže na zápästia

Pri tlakových cvikoch je dôležité spevniť zápästia, aby sa váha rozložila na celú ruku a netlačila naň. Silné predlaktia a zápästia však nemusia byť dostatočnou prevenciou proti zraneniu. Vyradiť sa zo železnej hry ale nikto z nás určite nechce. Typickým ničiteľom zápästia v powerliftingu je jeho pri pokuse dotknúť sa činkou hrude (brucha) pri benchpresse v tesnom drese a váhach presahujúcich 200kg. Týmto však rozhodne nechcem tvrdiť, že bandáže na zápästia sú výhradne pre súťažne aktívnych, silových trojbojárov. Využitie pre ne nájde každý silový športovec. Či už sa venuje ťažkej atletike, bodybuildingu, bojovým športom, strongmanom alebo chodí do posilňovne pre dobrý pocit.

Akú dĺžku si mám zvoliť?

Ak plánujete pridávať váhu a to posledné čo chcete aby vás limitovalo je zranenie zápästia alebo bolesť v predlaktiach, je vhodné použiť bandáže o dĺžke 80 alebo 90 cm. Je vhodné omotať zápästie a tiež aj kus predlaktia (viď. obrázok). Ak máte útle zápästia, taktiež Vám postačia kratšie bandáže 60cm. K dispozícii sú aj o dĺžke 30cm. Bandáže sú po kvalitnom opasku tá najlepšia tréningová pomôcka akú môžete vlastniť. Rozhodne sa na nej však neoplatí šetriť, pretože investícia sa vám mnohonásobne vráti v podobe zdravých zápästí.

 

Bandáže na zápästia - black mamba

Využijem ich iba pri tlaku na lavičke?

Boli síce vyvinuté a prispôsobené primárne na tlak na lavičke ale využijete ich aj pri iných cvikoch ako je tlak nad hlavou, vzpieračské disciplíny plus ich variácie, kliky na bradlách a mnoho ďalšieho. Sú taktiež použiteľné aj pri cvikoch kde primárne nejde o tlak rukami. Konkrétne mám na mysli drepy. V prípade ak umiestňujete pri odobratí zo stojanu činku nižšie na zadné delty, môže tlak na zápästia byť väčší ako pri drepe s činkou vysoko na trapéze. Tu sa mi osvedčili aj bandáže na predlaktia od značky METAL. Odlišujú sa inou polohou suchých zipsov a slučkou na uchytenie.

 

 Bandáže na zápästia - Convict Pro

 

Kedy je správny čas v tréningu aby som ich použil? 

Niekto by si mohol myslieť - tvrdiť, že nie je vhodné používať bandáže na ľahšie, rozcvičovacie sérei. Tu je však môj názor odlišný. Bandáže vám pomôžu udržať všetky drobné kostičky, ktoré sa nachádzajú v zápästí pokope. Treba si pamätať, že hlavnou úlohou bandáží v tréningu je prevencia zranenia. Avšak nie je vhodné používať bandáže na všetky cviky. Rehabilitačné cviky a cviky zamerané na predlaktie by mali byť výnimkou.

Autor: Jozef Svitok

 

facebook instagram google+ youtube