Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

NO PAIN NO GAIN NEPLATÍ!

PRÍPAD Č. 1

Detailne si pamätám, ako som sa cítil, keď so mnou prvý krát chvíľu pozápasil Matúš Laincz. Ráno mu píšem, že mám pocit akoby ma prešiel buldozér. Svalovka na celom tele.

Otázka. Keďže deň na to som cítil tu mnohými vyhľadávanú svalovku, znamená to, že mi po takomto tréningu následne narastú väčšie svaly? Samozrejme, že nie. Znamená to iba, že som prekročil kapacitu svojho tela vykonávať určitú prácu. Najmä čo sa týka intenzity, objemu a „novosti“ pohybu (zápasil som naposledy v Žiline na pluku). Skrátka moje telo na tento druh aktivity nebolo zvyknuté.

 

PRÍPAD Č. 2

Dobre si spomínam aj na ten deň, keď ma Vlado Zlatoš u nich „v labáku“ učil robiť salto vzad. Išli sme jak píli a zvládli to na žinenkách za 3,5 minúty (1). Na druhý deň som mal tak obrovskú svalovicu v strede tela akú som málokedy cítil.

Znamená to opäť, že mi z toho narastú väčšie svaly? Samozrejme, že nie! Zas som prekročil kapacity tela vykonávať prácu a to úplne novým pohybom, ktorý som nikdy predtým nerobil (aj napriek priblblým komentárom pod videom, že sme to mali nacvičené dopredu).

 

PRÍPAD Č. 3

Žilina. 5 pluk špeciálneho určenia. Preskúšanie v šprinte na 60 m. Šprinty mám rád, keďže som explozívny typ, tak sa viem do toho mentálne vložiť (10km beh po hradisku - tam som už ale trpel). Na druhý deň po preskúšaní, opäť neuveriteľná svalovka stredu tela.

Už tušíte, čo sa chcem opýtať...Nie opäť to neznamená, že mi z toho ihneď narastú svaly, alebo že takýto typ tréningu s maximálnym úsilím je to práve orechové, čo ma k tomu dovedie. A to som behával a šprintoval v tej dobe pravidelne. No iba pár krát na max „súťažný“ výkon, ktorý spôsobil takúto svalovicu.

 

PRÍPAD Č. 4

Hotel Bristol. Fajné wellness aaa hovorím si, že vyskúšam ako tu masírujú. Chlapec sa pýta: „silnejšiu či slabšiu?“ Keďže nie som žiadne béčko, mám to rád pekne na tvrdo (hej, čo ten úsmev?!), reku opri sa do toho chlapče! Dva dni som potom ešte cítil svalovku na chrbte.

Už sa ani nemusím pýtať, či si myslíte, že z toho budem mať väčšie svaly. Nie nebudem. Opäť boli prekročené určité kapacity môjho tela.

 

ČO TEDA TÁ SVALOVICA VÔBEC JE A ČO JU SPÔSOBUJE?

Nikto presne nevie.

Fakt. A kto tvrdí opak, klame. Resp. ani neviem o tom, že klame.

Aj napriek mnohým teóriám (kyselina mliečna – vyvrátené; iná metabolická „otrava“ – nie je tam jasná spojitosť; mikrotrhliny z mechanickej práce – nie celkom jasné; zápal – áno je tam neskôr prítomný, no nespôsobuje bolesť; dokonca sa hovorí, že je neurologického pôvodu - ouuu ...) veda nemá jednoznačný záver, čo svalovicu spôsobuje a čo sa vlastne v predmetných svaloch deje (2).

Preto nie je žiadnym prekvapením, že stále nemáme jasný „liek“ ako s ňou bojovať, či ako jej predchádzať. A to je podstatné. Teda za veľkú svalovicu nemôže ani to:

• že ste sa dobre nerozcvičili
• že ste nevzali glutamín
• že ste nestrečovali 
• že ste nešli do studenej vody po tréningu
• že ste pili málo vody v daný deň
• že ste nemali svoje sexi elastické podkolienky 
• že ste neboli na masáž
• že ste si nenatreli svaly po tréningu Voltarenom
• že ste nezobrali NSAIDs (ok tie môžu znížiť vnímanie bolesti – ale to je všetko. Iba „náplasť“. Funkciu svalu nenavrátia).

No predsa je tu jedna vec, ktorá dozaista môže za pocit obrovskej preukrutnej svalovice, ktorú cítime po tréningu – naša hlúposť.

 

ROZBÍJAME SA A PRÁVOM NÁS TO BOLÍ

No to, že bolí nemusí nič znamenať.

Sám si pamätám na tréningy typu 10 sérií x 10 opakovaní bulharských drepov (alebo ak chcete „rear foot elevated split squats“) s cca. 60 kg osou na ramenách (ešte dokonca v kombinácií s hrazdou!). Sakra, ja som mal svalovku na stehna a zadok asi týždeň. Koľko si myslíte, že mi podrástli? Ani prd. Pamätám 9 mesiacov tréningu lýtok 2 x za týždeň v Kosove na misii (aj veľká intenzita, aj veľký objem – všetko predpisovo). Na druhý deň som chodil ako Frankenstein. Koľko mi podrástli? Ani prd (ok, asi tak 1 bezpredmetný cm).

 

MORÁL PRÍBEHU

Pocit svalovky 24 až 72 hodín po tréningu okamžite neznamená, že ste kvalitne odtrénovali a svaly rastú ako šialené (rast svalovej hmoty je multifaktorálna záležitosť). A naopak. Nemať svalovku po cvičení nie je znakom toho, žeby ste mali pridať, lebo vo vašom tele sa nič neudialo.

Áno, je pravdou, že takmer každý nováčik (ale aj skúsený borec, ktorý si po dlhšom čase ide zacvičiť) pociťuje po prvých tréningoch silné svalovky - no nemá to byť zmysel trénovania. Je to iba odpoveď tela na nový stimul (ale sú aj ľudia, ktorí pravdepodobne geneticky, veľmi ťažko „získavajú“ svalovice).

Áno, ak zapájate nové drily, systémy tréningu, či meníte iba intenzitu, objem a tempo cvičenia– tam svalovica MÔŽE byť prejavom toho, že ste čosi zmenili a telo sa musí adaptovať. Proti týmto zmenám nemám nič. No nevyhľadávajte ju za každú cenu. Po každom tréningu. Necíťte sa nafigu, ak na druhý deň ste bez bolesti. Po dobrom tréningu by ste sa mali cítiť trochu pevnejší a tvrdší. Môžete viac „vnímať“ daný sval. Nemeňte však vkuse tréningy, lebo už nemáte svalovky. Problém prečo sa nezlepšujete bude pravdepodobne niekde inde.

Nezabúdajme, že svalovka má aj svoje úskalia. Napríklad reálne oslabenie a neschopnosť (kvôli pociťovanej bolesti) zaujať správne pozície pri cvičení, alebo sa hýbať voľne a rýchlo (prípad mnohých športovcov). To vás iba priblíži k zraneniu. Pozor na to.

 

NO PAIN NO GAIN porekadlo teda neplatí.

NO EFFORT, NO GAIN je bližšie k pravde. Toho sa držte.

 

Radovan „Rady Active“ Gergeľ

www.radyactive.sk
www.staraskolaslovensko.sk

ZDROJE:

 

1) 


2) https://www.painscience.com/…/delayed-onset-muscle-soreness…

facebook instagram google+ youtube