Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Úvod: Efekt užívania dopingu v športe na spoločnosť

Používanie látok na zvýšenie výkonu v športe je pre mnohých považované za problém a to nie len z dôvodu fair play, ale aj pre celú spoločnosť ako takú. Rodičia sú ustráchaní nad odkazom ktorý posielajú atléti užívajúci tieto látky ich deťom. Tento odkaz hovorí o tom, že ak chcú byť najlepší v športe alebo v živote podvádzanie je v poriadku. Poznanie látok na zvýšenie výkonu je však pre mladých ľudí veľmi dôležité a to hlavne kvôli tomu, aby boli varovaní pred možnými zdravotnými následkami a vedľajšími účinkami pri užívaní látok ako sú steroidy. Rutinou v tomto smere je bohužiaľ aj manipulácia expertov a médií s prikrášľovaním informácií aby zastrašili ľudí a vyvolali reakciu, ktorá vyhovuje ich motívom.

 

 

Dr. Gary Wadler autor knihy Drugs and the Athlete bol citovaný v mnohých vedeckých štúdiách a publikáciách tvrdiac, že steroidy zabíjajú ľudí. Problémom jeho výrokov je však v tom, že bez dlhodobého výskumu neexistuje žiaden spôsob ako tieto tvrdenia vedecky preukázať alebo vyvrátiť. Dr. Wadler niekoľko krát tvrdil že steroidy sú nebezpečné a sú zodpovedné za smrť profesionálneho hráča NFL defenzívneho Linemana Lyle Alzada. Alzado zomrel na nádor na mozgu, pričom v rozhovore s Mariou Shriver tvrdil, že dôvodom jeho nádoru boli práve steroidy (Wadler et al 1989). Toto sa stalo predtým než sa NFL začala zaujímať o nebezpečenstvo otrasov mozgu.Je viac než možné, že Alzadov tumor bol spôsobený obrovským počtom otrasov mozgu počas jeho profesionálnej kariéry. So všetkými aktuálnymi štúdiami ktoré boli vykonané na efektoch otrasov na minulých a aktuálnych hráčoch NFL dáta ukazujú, že u 64 percent hráčov na dôchodku, sú ich aktivity denného života poznačené zraneniami vzniknutými počas ich kariéry v NFL (King et al 2012). Preto nie je možné určiť dôvod a efekt jedného voči druhému, v tomto prípade s prihliadnutím na fakt že Alzado zneužíval steroidy a pravdepodobne trpel následkami početných otrasov mozgu.

Dr. Norm Fost, professor medicínskej etiky na Wisconsinskej Univerzite sa tiež zapojil do debaty okolo látok na podporu výkonu. Má však úplné odlišný pohľad na tieto látky ako Dr. Wadler. Dr. Fost tvrdí, že každý človek na zemi používa technológiu a drogy na zlepšenie výkonu aby si zlepšil život. “Autá vylepšujú naše schopnosti dostať sa z bodu A do bodu B. Počítače spôsobujú že naša práca je efektívnejšia. Kofeín nám pomáha začať deň. Alkohol zlepšuje našu schopnosť viac sa zabaviť na párty. Tak čím to je, že ak spomíname v tejto spojitosti atlétov, že dostaneme Salemský súd čarodejníc ako výsledok? Persekuujeme atlétov za niečo, za čo sme vinní aj my sami.” Čo sa Dr. Fost snaží týmto všetkým povedať je fakt, že je to práve ľudksá nátura ktorá nás poháňa k tomu aby sme používali nástroje na zlepšenie samého seba a našich životov. Tieto látky sú skrátka jedným z nástrojov ktorý sa spája s ďalšími – ako napríklad bezchybná diéta, tréner svetovej triedy alebo high tech tréningové centrum k tomu aby atlét vylepšil svoj výkon.

Základné informácie

Pred tým než sa ponorím hlbšie do morálnych problémov spojených s užívaním látok na zlepšenie výkonu, je potrebné bližšie vysvetliť si, že nie všetky takéto látky sú si rovné. Je toľko rôznych typov látok ako aj výkonov ktoré treba zlepšiť. Slovo “steroidy” je zvyčajne typickým názvom pre všetky tieto látky, ale v skutočnosti sú iba jednou časťou slovného koláča. Hlavné látky, využívané atlétmi sú adrogény, erytropoetíny, ľudský rastový hormone, insulin a stimulant.

Keď médiá diskutujú o užívaní “steroidov”, najčastejšie majú na mysli skupinku látok známu pod pojmom androgény. Anabolicko-androgénne steroidy (AAS) čo sú látky, ktoré napodobňujú účinky testosterónu v tele. AAS stimulujú syntézu proteínov, čo je spôsob ako vybudovať veľké množstvo svalovej hmoty za veľmi krátku dobu. Ich hlavnou úlohou je budovať svaly pomerne rýchlo a sú prínosom pre atlétov ktorých cieľom je svalová sila a veľkosť. Nechcené účinky u dospelého jedinca sú obvykle akné, zrýchlenie straty vlasov, zvýšenie cholesterol (pretože steroidy sú formou cholsterolu), zväčšené prsné tkanivo (nazývané aj gynekomastia), atrofia semenníkov a neplodnosť. Orálne užívanie steroidov (ak sa užívajú vo veľkých dávkach) môže viesť k poškodeniu pečene. Nie je však žiadna informácia o tom, koľko pojem veľká dávka v skutočnosti obsahuje (Yesalis et al 1998).

 

Testosterón

 

 

 

 

Ďalej tu máme erytropoetíny (EPO). Používajú ich hlavnei vytrvalostní atléti ako sú maratónci či cyklisti. Je to glycoproteínový hormone, ktorý reguluje vytváranie červených krviniek. Najväčším limitujúcim faktorom pre VO2 max je prenosná kyslíková kapacita. Čím viac červených krviniek atlét má, tým viac kyslíku dokáže preniesť do svalov, čo zlepšuje jeho aerobickú kapacitu. Jedno z najväčších nebezpečenstiev pri braní EPO je zvýšený hematokrit - pomer červených krviniek ku plazme. Toto môže byť vážny dôvod pre starosti. Ak má totiž človek a obzvlášť športovec príliš hustú krv, jeho srdce musí pumpovať silnejšie aby dokázalo udržať jej cirkuláciu v tele. Najväčším postrachom pre krvných dopingáčov je možnosť vzniku krvnej zrazeniny a smrť počas spánku. Keď cyklisti začali využívať krvný doping a EPOi, svet zaregistroval niekoľko prípadov smrti atlétov počas spánku z dôvodu krvnej zrazeniny (Yesalis et al 1998).

Ľudský rastový hormón (HGH) je ďalší na zozname. HGH je peptidový hormón, ktorý má synergický efekt s testosterónom. Pomáha zvýšiť svalovú hmotu a silu ako aj spáliť tuk. Jedna z top vlastností GHG je, že je skoro nemožné testovať ho bežnými testami na doping. Má minimálne alebo žiadne hlásené vedľajšoe účinky (ak sa samozrejme používa v rozumnej miere). Toto z neho robilo idéalnu látku pre atléta ako aj pre “posilovňovú krysu”. Výrazná nevýhoda HGH je jeho cena v porovnaní s inými dopingovými látkami. Jeden cyklus s HGH môže byť 3 krát drahší ako rovnako dlhý cyklus s androgénmy (Yesalis et al 1998).

Inzulín je najčastejšie spájaný s cukrovkou a obezitou. Je to peptidový hormón, ktorý podpruje využitie glukózy a syntézy proteínov a reguluje metabloizáciu cukru. Ak sa berie spolu s testosterónom je braný ako najanabolickejší hormín aký existuje. Inzulín by mohol byť jeden z dôvodov prečo sú bodybuilderi o toľko väčší v porovnaní s obdobím Arnolda Schwarzeneggra. So všetkými vylepšenými vlastnosťami boli vylepšené aj riziká. Mohlo sa ale stať, že pri vpichnutí príliš veľkej dávky inzulínu mohol organizmus dostať hypoglikemický šok. Boli robené štúdie, ktoré naznačili, že branie inzulínu môže viesť k inzulínovej odolnosti, čo je dôvod cukrovky II. Typu (Yesalis et al 1998).

Stimulaty sú posledné dopingové látky ktoré budem preberať. Stimulant je všetko čo zvýši tepovú frekvenciu. To pozostáva z vecí ako ranná šalka kávy, efedrín, amfetamíny a čokoľvek obsahujúce kofeín. Stimulanti zvýšia čas potrebný na vyčerpanie ako aj toleranciu bolesti. Vedľajšie efekty stimulantov sú obyčajne neškodné. Nevýhodou sú pre jedincov s nízkou toleranciou a môžu spôsobiť, že ak si ich dáte krátko pred spaním, udržia vás celú noc bdelých.(Yesalis et al 1998)

Najtvrdším argumentum proti užívaniu dopingu je morálny aspekt. Tieto látky sú proti všetkým pravidlám vo všetkých veľkých športoch a v USA sú bez predpisu ilegálne. Každé športové odvetvie má jasne zadefinované pravidlá a každý kto sa rozhodne užívať doping v športe tieto pravidlá porušuje a podvádza. Dr. Charles Yesalis autor „The steroids game“ je jedným z vodcov výpravy proti doping v športe. V minulosti sa vyjadril v spojitosti s užívaním dopingu v športe takto: “Počuj, ak by som si mohol na ihrisko zobrať Glocka 9mm počas futbalového zápasu, mal by som obrovskú výhodu oproti aj tomu najväčšiemu hráčovi z druhého tímu. Mohol by som ho proste zastreliť. Porušil by som zákon a aj pravidlá hry. Je to identické s reálnym životom.” Čo sa Yesalis týmto snaží povedať je, že použiť takýto druh výhody je veľmi jednoduché ak ovšem nedbáš na zákon a pravidlá športu.

Androgény sú zaradené medzi kontrolovanéi substanciei III.stupňa (v USA) čo znamená, že sú malým rizikom pre zneužívanie a malý risk pre psychické a fyzické závislosti. Majú rovnaký potenciál na zneužívanie ako Tylenol s kodeínom. DEA nepovažuje androgény za rovnakú hrozbu ako cocaine, metamphetamine, heroin a extázu.

Ďalším argumentum proti dopingu v športe a vo všeobecnosti je, že je nebezpečný. Existuje veľa nebezpečných substancií ktoré sú perfektne legálne. Tabak je úplne legálny a je považovaný za jednu z plodín vďaka ktorej boli vybudované USA. Avšak tabak môže byť jednou z najnebezpečnejších látok ktorá sa ocitne vo vašom tele. Podľa CDC je tabak zodpovedný za 475,000 úmrtí ročne. Alkohol je zodpovedný za 75,000 úmrtí a anabolické steroid asi tak za 3 úmrtia. Zarážajúci na tom je fakt, že prvé dve menované sú pri tom absolútne legálne. Samozrejme že z užívania dopingu existujú neodvrátiteľné následky, ale môžme argumentovať aspoň tým, že ani jeden z nich nie je tak nebezpečný ako sám šport.

Graf 1.

 

Graf - úmrtnosť

 

 

Graf 1. ukazuje "mortality rates" (úmrtnosť) ľudí užívajúcich tabak a alkohol v porovaní s anabolickými steroidmi. Treba poznamenať, že 45 miliónov ľudí užíva tabak a 100 miliónov užíva alkohol. Pre užívateľov anabolických steroidov podobný číselný odhad neexistuje. (Centrum pre kontrolu chorôb 2011).

Pokračovanie nabudúce…

 

Referencie

  • Anabolic-androgenic steroid use by private health Club/Gym athletes. (1993) NSCA Strength and Conditioning Journal 7(2).
  • Behrendt B (2009) Strategies to curb risk behaviors in adolescent athletes. NSCA Strength and Conditioning Journal 30(3).
  • Bell C (Producer), Bell C (Director) (2008) Bigger, stronger, faster: The side effects of being American. [Video/DVD] Magnolia Pictures.
  • Berning JM, Adams KJ, Stamford BA (2004) Anabolic steroid usage in sports: Fact, fiction, and public relations. NSCA Strength and Conditioning Journal 18(4).
  • Center For Disease Control (2011) 2011 Mortality Rates. Web.
  • Grossman M, Kimsey T, Moreen J, Owings M (2005) Steroids and Major League Baseball.
  • Hallsworth L, Wade T, Tiggemann M (2005) Individual Differences in Male Body-Image: An Examination of Self-Objectification in Recreational Body builders. PubMed.
  • Humphreys P, Paxton SJ (2004) Impact of exposure to idealised male images on adolescent boys’ body image. PubMed.
  • Kaiser F (2010) American Prescription Drug Trends. PubMed.
  • Kontor K (1989) NSCA plan for the elimination of anabolic-androgenic steroid abuse by Athletes/Students. NSCA Strength and Conditioning Journal 11(5).
  • Land L Collectables (2012) GI Joe Collectable. Web.
  • Leone J, Fetro J (2007) Perceptions and attitudes towards androgenic-anabolic steroid use among two age categories: A qualitative inquiry. NSCA Strength and Conditioning Journal 21(2).
  • Literature review: Anabolic-androgenic steroid use by athletes (1993) NSCA Strength and Conditioning Journal 15(2).
  • Martins RA, Gomes GA, Aguiar O Jr, Medalha CC, Ribeiro DA (2010) Chromosome Damage and Cytotoxicity in Oral Mucosa Cells after 2 Months of Exposure to Anabolic Steroids (decadurabolin and winstrol) in Weight Lifting. PubMed.
  • Riewald S, Roetert EP (2005) Are we dopes to ignore gene doping? NSCA Strength and Conditioning Journal 27(1).
  • Scally M (2010) Anabolic steroids – A question of muscle: Human subject abuses in anabolic steroid research. Amazon.
  • Silvester LJ (1995) Self-perceptions of the acute and long-range effects of anabolic-androgenic steroids. NSCA Strength and Conditioning Journal 9(2).
  • Simmons L (2008) The Westside Barbell Book of Methods (1st ed.) Westside Barbell.
  • Street C, Antonio J (2000) Steroids from Mexico: Educating the strength and conditioning community. NSCA Strength and Conditioning Journal 14(3).
  • Toy Haven (2009) Vintage GI Joe from 1964. Web.
  • Wadler G, Hanline B (1989) Drugs and the athlete. F.A. Davis Co.
  • Wagman DF, Curry LA, Cook DL (1995) An investigation into anabolic-androgenic Steroid use by elite U.S. powerlifters. NSCA Strength and Conditioning Journal 9(3).
  • Yesalis Charles E, Cowart Virginia (1998) The steroids game Human Kinetics.

 

Autor: Scott Grant

Zdroj: http://articles.elitefts.com/training-articles/introduction-the-effect-of-performance-enhancing-drug-use-in-sports-on-american-society/

facebook instagram google+ youtube