Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Low bar pre raw drep je jasná voľba.

Low bar (činka nízko na zadných ramenách) pre raw drep je jasná voľba. Tu pár dôvodov: 

- väčšie zapojenie posterior chain - hamstringov, zadku a vzpriamovačov, narozdiel od high bar drepu, kde je hlavné zapojenie kavdricepsov. Samozrejme pri low bar drepe a väčšom zapojení posterior chain neuberáš kvadricepsy o prácu, tie budú rásť tiež. Stále totiž vyvíjaš silu proti váhe extenziou kolien, čiže kvadricepsy sa  zapájajú tiež.

- lepšia stabilita činky na chrbte vzhľadom na väčšiu plochu, na ktorej je činka umiestnená. Tu niet viac čo dodať.

- lepšia kontrola dráhy pohybu. Našim cieľom je premiestniť váhu z bodu A do bodu B. Najideálnejšia dráha je priamo dole a priamo hore. Ak máš ťažisko nad stredom chodidla, si zároveň v najsilnejšej polohe. Čím viac kg je na chrbte, tým je kritickejšie udržať váhu nad stredom chodidla.

- stabilný uhol predklonu s minimálnou deviáciou zo spodnej polohy v prípade dodržania správnej techniky.

- kontrola správnej hĺbky - kontroverzná to téma. Myslím, že  ATG (ass to grass = zadok do trávy alebo ako to označujem ja" vajcia na podlahu“) nie je pre silové športy potrebná hĺbka. Dôležite je dostať sa do správnej hĺbky ako je to definované v pravidlách každej federácie v silovom trojboji a dosť. Všetko hlbšie je v mojej hlave zbytočná námaha bez pridaného benefitu.

 

Ak toto všetko zrátame, vychádza mi jediný výsledok: Viac kilogramov na činke.

 
Joe
 
 
 
facebook instagram google+ youtube