Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Strongman tréning pre zápasníkov

Strongman tréning je druh tréningu, ktorý využíva mnoho športových odvetví. Zdvíhanie veľkých objektov zlepšuje silu celého tela a kondíciu. Ak však používate nesprávnu techniku alebo to na tréningu jednoducho príliš preženiete, môžete svojich zverencov vysiliť a nezostane im sila na tréning na žinenke.
 
 
 
 
Momentálne pracujem s niekoľkými lokálnymi zápasníkmi, ktorí majú aktuálne súťažnú sezónu. Spolupracujem s ich trénermi, aby som sa uistil, že tréning v posilňovni ako aj činkárni „Gorila Pit“ im nespôsobí žiadne pretrénovanie. Majú odo mňa program, podľa ktorého trénujú v ich vlastnej posilňovni a ja sa s nimi stretávam dva krát do týždňa.

Nenechávam ich behať a ani tlačiť prowler. Pracujem s nimi na základných silových cvikoch v okruhoch, aby som maximalizoval ich silu, explozívnu silu a tréningovú kapacitu. Sústreďujem sa na to, aby sa ich telá hýbali rýchlo s minimálnymi prestávkami.

Tu je vzor tréningu so strongman náčiním, ktoré môžete zaradiť do tréningu pre svojich zápasníkov. Ak nemáte všetko potrebné vybavenie, môžete použiť vlastnú kreativitu, alebo si ho zakúpiť (tu u nás).

 

1A: 15 m pochody so super yokom spolu na 120m

1B: 3 krát šplh na lane

1C: 20 krát žabie kľuky - viď. animácia

Opakujte 3 krát

 

2A: 3 krát pretočenie 200kg pneumatiky

2B: 15m hand over hand priťahovanie prowleru so záťažou 50kg

2C: Plank na 1 minútu

Opakujte dva krát

 

3A: Batlle ropes na 30 sekúnd

3B: 10 krát klik-drep (burpees) – viď. ilustračné foto

So strongman výbavou to počas sezóny nemusíte nejak extra zbytočne preháňať. Atléti dostanú dostatočne zabrať na žinenke prehadzovaním jeden druhého, takže úplne postačí zaraďovať strongman disciplíny len počas jedného dňa z dvojdňového tréningového plánu. Druhý deň je vhodný na tréning základnej sily alebo tréningu stredu tela za pomoci vriec s pieskom alebo iných pomôcok.

Jednajte rozumne. Ak atléti vyzerajú unavene, znížte objem tréningu a nechajte ich oddýchnuť. Zápasníci sú veľmi tvrdí chlapíci. Zo všetkých atlétov ktorých som kedy trénoval, sú to práve zápasníci tí, ktorí sa najmenej sťažujú a sú schopní makať cez bolesť, zlyhanie a zranenia. Je na nás tréneroch všímať si tieto príznaky, pretože chalani nie vždy povedia, že sa niečo deje.

Buďte kreatívni. Zabávajte sa a užite si dosiahnuté výsledky. Mám pár chalanov, ktorí milo prekvapili trénerov zápasenia vďaka obrovským pokrokom oproti minulému roku a ja za to dávam zásluhy rozumnému strongman tréningu.

 
 
 
Autor: Jay Ashman
Zdroj: http://articles.elitefts.com/articles/training-articles/strongman-training-for-wrestlers/
facebook instagram google+ youtube